Retropatalappu


Moni on kysellyt blogissani säännöllisen harvakseltaan vilahtelevien pyöreiden patalappujen ohjetta. Alkuperäinen ohje on Kauneimmat käsityöt -lehden numerossa 3/1989, mutta koska tätä lehteä ei varmastikaan ole helppo löytää, julkaisen tässä oman variaationi kyseisestä mallista. Alkuperäisessä ohjeessa ei mainita suunnittelijan nimeä, joten kunnia mallista menköön edellä mainitulle lehdelle. Tässä oleva ohje on tosin muunnos alkuperäistä ohjeesta ja julkaisenkin sen muodossa, jossa itse patalappuja virkkaan. Mikäli tämä julkaisu rikkoo tekijänoikeuksia, poistan toki sivun blogistani. Palaute ohjeesta on tervetullutta joko blogikommenttina johonkin blogipostaukseeni tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Ohjetta ei ole toistaiseksi testivirkattu sen kirjoittamisen jälkeen, joten se voi sisältää virheitä.


Tarvikkeet: Yhteensä noin 30 g neljää eri väristä lankaa, jota voi virkata 3,5 mm koukulla, sekä se 3,5 mm koukku. Itse olen käyttänyt patalappuihin hyvin sekalaisia puuvilloja ja puuvillasekoitteita (mm. Novitan Tennessee, Suvi, Jasmin ja Alabama tai Sandes Garnin Mandarin Classic), myös villalanka soveltuu materiaaliksi mainiosti. Kuvan patalapuissa keskiosan tumma luumu on Schachenmayr nomotta Cataniaa, vaaleanvihreä Novitan Suvia ja kaksi muuta lankaa tuntemattomia puuvillalankoja.

Huom. Kerrokset suljetaan piilosilmukalla. Vaihtaessasi väriä virkkaa kerroksen yhteen liittävä viimeinen piilosilmukka tarvittaessa uudella värillä (jos joudut siirtymään kjs-kaareen, kerroksen sulkeva ps kannattaa tehdä vanhalla värillä ja siirtyminen kjs-kaareen uudella). Kerroksen ensimmäinen pylväs on 3 kjs, pylväsklustereissa 2 kjs. Näitä ei mainita erikseen ohjeessa. Tässä yhteydessä ei myöskään opeteta, miten virkataan yhteen liitettyjä pylväsryhmiä vaan oletetaan virkkaajan osaavan tekniikan jo entuudestaan.


Ohje


1. krs: värillä A kiristettävään lenkkiin 12 p (= 12 p)

2. krs: värillä B jokaiseen p:seen *1 ks, 1 kjs*

3. krs: värillä A jokaiseen kjs:aan 2 p (= 24 p)

4. krs: värillä A jokaiseen p:seen *1 ks, 1 kjs*

5. krs: värillä B jokaiseen kjs:aan *2 yhteen virkattua p, 2 kjs* (= 24 kahden pylvään pylväsryhmää ja 24 kjs-kaarta)

6. krs: värillä C jokaiseen kjs-kaareen *3 yhteen virkattua p, 3 kjs* (= 24 kolmen pylvään pylväsryhmää ja 24 kjs-kaarta)

7. krs: värillä D jokaiseen kjs-kaareen *2 yhteen virkattua p, 1 kjs, 2 yhteen virkattua p, 1 kjs* (= 48 kahden pylvään pylväsryhmää ja 48 kjs-kaarta)

8. krs = 5. krs

9. krs = 6. krs

10. krs = 7. krs (= 96 kahden pylvään pylväsryhmää ja 96 kjs-kaarta; tämän jälkeen reuna tuntuu aaltoilevan, mutta seuraava kerros tiivistää sitä)

11. krs: 1 ks jokaiseen kjs:aan

12. krs: rapuvirkkaa silmukka jokaiseen ks:aan

Ripustuslenkki: virkkaa kjs:a haluamasi määrä, kiinnitä ps:lla kjs-kaaren tyveen, virkkaa riittävästi kiinteitä silmukoita kjs-kaareen. Vaihtoehtoisesti rapuvirkkauksen jälkeen pidä silmukka koukulla ja pyöritä lankaa kolmen sormen ympäri 3-4 kertaa, virkkaa kiinteitä silmukoita lankalenkkien muodostamaan ympyrään riittävän tiiviisti.


Viimeistely: päättele langanpäät ja silitä reilusti nurjalta puolelta.


Muita vinkkejä: jos kerrokset 5 ja 8 vaikuttavat liian väljiltä, voit kokeilla virkata vain yhden ketjusilmukan pylväsklustereiden väliin. Jos patalapusta uhkaa tulla liian suuri, jätä 10. kerros virkkaamatta. Tällöin virkkaa seuraavalla kerroksella jokaiseen kjs-kaareen 3 ks ja sen jälkeen rapuvirkkausta jokaiseen silmukkaan.