Olipa kerran Hullu Neuloja, joka näki television kotimaisessa sketsisarjassa paksusta langasta neulotun, ihastuttavan myssyn, mutta ei ehtinyt tallentaa sketsiä saadakseen tarpeeksi hyvän mielikuvan mallista plagiointia ajatellen. Hullulla Neulojalla oli kuitenkin hullun tuuri, sillä seuraavana päivänä kylässä kävi ystävä, jonka päässä oli ohut tehdastekoinen puuvillamyssy, jonka mallineule oli täsmälleen sama kuin sketsisarjan myssyssä. Pikaisen tarkastelun tuloksena muistiin painui summittaiset määreet, joiden avulla Hullu Neuloja päätti kokeilla mallin neulomista. Ei tullut myssy, tuli pipo.

Lankana arvontavoittona saatu Mandarin Petit, reunaresorissa silmukoita 120 ja puikkona 2,5 mm, loppu pipo on neulottu 3 mm puikolla, langankulutus noin 30 g. Pienipäiselle tästä olisi saattanut tulla myssyhkö, jos pituutta olisi neulonut enemmän, mutta päätin tämän voivan toimia myös pipomallisena sytomyssynä. Periksi en kuitenkaan antanut, vaan halusin kokeilla hieman paksummalla langalla ja silmukoita reunaresorin jälkeen lisäten. Tuli toinen pipo:

Lankana Satunnaisena Ystävällisenä Tekona saatu Steinback Wolle Capri (100 % puuvilla), joka vastaa vahvuudeltaan suurinpiirtein Novitan Suvia (125 m / 50 g), reunaresorissa silmukoita 120, minkä jälkeen tasavälein lisätty 20 s, puikkona taisi olla koko matkalla 3 mm ja langanmenekki vajaat 50 g. Pienipäiselle tästäkin olisi voinut myssy syntyä pituutta lisäämällä, mutta tein saman päätöksen kuin edellä, joten pipohan siitä tuommoiseen koon 57-58 päähän tuli. Lanka oli puuvillaksi todella miellyttävää neuloa, tiukkakierteistä ja todella hyvälaatuista, siitä kertoo jo markka-ajan hintalappukin (14,90 mk / 50 g).

Mallineule oli niin helppo ja olen vakuuttunut siitä, että se pääsisi edukseen paksummasta langasta neulotussa löysässä myssyssä, joten enköhän minä aiheen pariin palaa viimeistään ensi syksynä, kun alkaa taas tehdä mieli neuloa villaisempia päähineitä.

Halusin eroon lopustakin sähkönsinisestä Mandarin Petitistä - väri ei todellakaan ole omia suosikkejani -, joten pusasin siitä 15. sytomyssyn, jonka luulin jäävän toistaiseksi viimeiseksi, mutta toisin kävi...

Vajaa kerä tähän meni 2,5 mm puikolla, silmukoita vakiot 120 ja mallineule otettu parikymmentä vuotta vanhasta Burdan mallineulelehdestä, päälakikavennukset säveltelin toki itse. Tästä tuli pipon sijasta myssy, toivottavasti on käyttökelpoinen hiuksettomassakin päässä. Vaan kasvavathan ne hiukset, kuten vuosia sitten näkemässäni syöpäaiheisen julisteen sloganissa oivallisesti tiivistettiin: "Hiukset kasvavat takaisin vahvempina. Niin minäkin." Sytomyssyjen myötä lähetän paljon lämpimiä ajatuksia niin syöpää sairastaneille, sairastaville kuin heidän läheisilleenkin.