Fingerless Fredrika

 

 

 

Fredrika-kämmekkäät on suunniteltu sopimaan yhteen Fredrika-sukkien kanssa. Kämmenen ja kämmenselän puolella toistuvat palmikkokuviot ovat toistensa peilikuvat. Molempien käsien kämmekäs neulotaan identtiseksi, jolloin ei ole väliä, kumpaan käteen sattuu ensimmäisen käsineen vetämään. Kämmekkäät voi toki neuloa myös niin, että palmikkokuvio tulee vain toiselle puolelle peukalokiilaa, tällöin oikean käden kämmekkääseen palmikko tulee peukalokiilan oikealle puolelle ja vasemman käden kämmekkääseen peukalokiilan vasemmalle puolelle.


(Ohje helpommin printattavassa muodossa täällä; tarvitset Ravelry-käyttäjätunnukset.)


Lanka

teetee Primavera (75% merinovillaa, 25 % silkkiä; 50 g / 115 m), 50 g tummanpunaista (856)


Puikot

vähintään 80 cm pitkä pyöröpuikko, 3 mm (tai käsialan mukaan)

kämmekkäät voi neuloa myös sukkapuikoilla; jaa tällöin silmukat haluamallasi tavalla

 

 

Tiheys

24 s ja 34 krs = 10 cm sileää neuletta

 

Koko

pienehkö naisen käsi (7-7½); kokoa on helppo muuttaa lisäämällä tai vähentämällä parillinen määrä silmukoita kämmenen ulkosyrjällä


Ennen kuin aloitat

Mallissa on paljon kahden silmukan palmikonkiertoja, jotka kannattaa opetella tekemään ilman apupuikkoa. Kaavioissa palmikonkiertoihin viitataan termein palmikonkierto oikealle ja palmikonkierto vasemmalle, joille selitetään yksi mahdollinen tekotapa Merkkien selitykset

 -otsikon alla.


Peukalokiilan lisäykset kannattaa tehdä Cat Bordhin LA-Link – LA-Rink –lisäysmetodilla (http://www.youtube.com/watch?v=SYOYMJBGxrw). Halutessasi voit tehdä lisäykset perinteisemmin edellisen kerroksen silmukoitten välisestä langasta kiertäen neulomalla. Kuvien kämmekkäissä on käytetty perinteistä lisäystapaa, joka jättää peukalokiilan reunaan porrastuksen toisin kuin Cat Bordhin tekniikka.

Huomaa, että kaavioissa 1 ja 2 on merkitty kaksi valmistelukerrosta (S1 ja S2), jotka neulotaan vain alussa. Jatkossa kaavioista toistetaan kerroksia 1-16.

 

 

Ohje


Ranne 

Luo 40 s ja jaa ne siten, että ensimmäisellä puikolla on 19 s ja toisella puikolla 21 s. Yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo kerroksen ensimmäiset 13 silmukkaa kaavion 1 mukaan riviltä S1 lähtien. Neulo seuraavilla 15 silmukalla 1 o kiertäen, 1 nurin –joustinneuletta yhteensä 8 kerrosta ja sen jälkeen sileää neuletta. Neulo kerroksen viimeiset 12 silmukkaa kaavion 2 mukaan riviltä S1 lähtien. Neulo kaavio 1 kerran.

 

Peukalokiila

Jatka kerroksen ensimmäisten 13 silmukan neulomista kaavion 1 mukaan käyttäen rivejä 1-16, mutta korvaa harmaalla merkitty reunasilmukka kaaviolla 3 (= peukalokiila). Kaaviossa 3 on merkitty edellisen kerroksen reunasilmukka harmaalla pohjalla havainnollistamaan peukalokiilan sijaintia. Jatka kämmensyrjän silmukoilla sileää ja neulo kerroksen viimeiset 12 s kaavion 2 mukaan käyttäen rivejä 1-16.


Kämmen-/sormiosa

Kun olet neulonut kaavion 3 loppuun, neulo vielä koko kerros loppuun. Siirrä peukalokiilan silmukat hakaneulalle ja luo tilalle kolme silmukkaa, jotka korvaavat jatkossa kaaviossa 1 harmaalla merkityn reunasilmukan. Neulo uudet silmukat oikein. Työssä on nyt 42 s. 

Jatka palmikkokuvioita ja niiden välissä olevia sileän neuleen osuuksia, kunnes työ on noin 2,5 cm lyhyempi kuin haluttu loppupituus. Neulo vielä 2,5 cm palmikkokuvioita sekä niiden välissä 1 o kiertäen, 1 n –joustinneuletta. Päättelyä edeltävällä kerroksella neulo palmikkokuvion silmukat niin kuin ne puikolla ovat (oikeat silmukat kiertäen oikein, nurjat silmukat nurin). Päättele silmukat haluamallasi tavalla. Mallikämmekkäissä päättelykerroksen kaikki silmukat on neulottu kiertämättä oikein.


Peukalo

Siirrä hakaneulalla olevat peukalokiilan silmukat pyöröpuikon toiselle puikolle ja poimi toisella puikolla aukon sivuista ja yläreunasta 5 s. Siirrä silmukoita siten, että molemmilla puikoilla on 9 s. Neulo peukalon 18 silmukalla 6 krs sileää neuletta ja 4 krs 1 o kiertäen, 1 n –joustinneuletta. Päättele silmukat.

 

Viimeistely

Kostuta ja pingota halutessasi. Päättele langanpäät.

 

 Kuvat ja teksti ©TiiQ / [email protected]

Ohje vain yksityiskäyttöön.

 

Kaaviot

 

 

Merkkien selitykset

 

 

palmikonkierto oikealle: Siirrä kaksi silmukkaa neulomatta oikealle puikolle. Pujota vasen puikko takakautta oikean puikon toiseen silmukkaan. Pudota molemmat silmukat oikealta puikolta siten, että ensimmäinen silmukka jää vapaaksi ja toinen silmukka vasemmalle puikolle. Poimi vapaa silmukka oikealla puikolla työn etupuolelta ja nosta vasemmalle puikolle. Neulo silmukat kaavion ohjeen mukaan.

palmikonkierto vasemmalle: Siirrä kaksi silmukkaa neulomatta oikealle puikolle. Pujota vasen puikko etukautta oikean puikon toiseen silmukkaan. Pudota molemmat silmukat oikealta puikolta siten, että ensimmäinen silmukka jää vapaaksi ja toinen silmukka vasemmalle puikolle. Poimi vapaa silmukka oikealla puikolla työn takapuolelta ja nosta vasemmalle puikolle. Neulo silmukat kaavion ohjeen mukaan.