Quintessence II
 
Kuvat ja teksti ©TiiQ / [email protected]
Kaupallinen käyttö ilman lupaa kielletty.
 
Quintessence II on paksulle sukkalangalle suunniteltu, miehen jalkaan sopiva variaatio alkuperäisestä Quintessence-sukkaohjeesta. Vaihtamalla puikot 0,5 mm ohuempiin ja langan dk/sport-vahvuuteen (esimerkiksi Novita Nalle, Gjestal Maija, Viking of Norway Vilma) lopputuloksena on naisen koko. Ohje on kuitenkin tarkoitettu enemmän reseptiksi kuin orjallisesti noudatettavaksi, joten sovita vapaasti pystyraitojen leveydet (ks. kaaviot A ja B) istumaan omien tarpeidesi mukaiseen silmukkamäärään. Muista tällöin muuttaa myös kantapään korkeus ja käännös sekä kärkikavennukset valitulle silmukkamäärälle sopiviksi.
 
Lanka
Novita 7 Veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi; 300 m / 150 g) tai mikä tahansa vastaavan paksuinen sukkalanka (esim. Gjestal Janne tai Viking of Norway Ville)
 
Neuletiheys
22 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm
 
Puikot
80 cm pitkä pyöröpuikko, 3 mm (tai käsialan mukaan); voit halutessasi käyttää myös sukkapuikkoja
 
Koko
mies
 
 
OHJE: ensimmäinen sukka
 
Varsi
Luo 54 s. Jaa silmukat tasan molemmille puikoille. Yhdistä pyöröneuleeksi varoen kiertymistä. Neulo*1 o kiertäen, 1 n* joustinneuletta 6 krs.
 
Puikko 1: neulo kaavion A1 mukaan
Puikko 2: neulo kaavion B1 mukaan
 
Neulo kaaviot A1 ja B1 neljästi. Sen jälkeen neulo kaavioiden A1 ja B1 rivit 1-4 vielä kerran.

Kantapää ja kiilakavennukset
Kantalappu neulotaan kerroksen ensimmäisillä 27 silmukalla (puikko 1) edestakaisin. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, muutoin neulo kaavion A1 mukaan seuraavasti: neulo kaavion A1 rivit 5-12 kerran, sen jälkeen rivit 1-12 kerran ja lopuksi rivit 1-4 kerran. Kantalapussa on nyt 24 krs eli kaksi toistoa kaaviota A1 (alkaen kaavion riviltä 5 ja päättyen riville 4).
 
Neulo pyöreän kantapään käännös seuraavasti:
 
krs 1 (OP): nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, 14 o, yvk, 1 o, käännä
krs 2 (NP): nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, 4 n, 2 n yht, 1 n, käännä
krs 3 (OP): nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, 5 o, yvk, 1 o, käännä
krs 4 (NP): nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, 6 n, 2 n yht, 1 n, käännä
 
Jatka samalla logiikalla, kunnes kaikki sivusilmukat on kavenettu ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen (= 15 s). Poimi 12 s kantalapun molemmista reunoista sekä yksi silmukka kantalapun tyven ja jalkapöydän silmukoiden (puikko 2) välistä.
Neulo jalkapöydän silmukat (puikko 2) kaavion B1 mukaan; jatka riviltä 5 lähtien. Neulo kiilakavennukset ja jalkapohjan silmukat seuraavasti: *yvk, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht* joka toinen kerros, kunnes puikolla 1 on jäljellä 27 s. Neulo kiilakavennuksen ja jalkapohjan välikerrokset oikein. Jatka pohjan silmukoilla sileää neuletta ja jalkapöydän silmukoilla kaavion B1 mukaan, kunnes sukan pituus on noin 6 cm lyhyempi kuin haluttu loppupituus.
 
Kärki
Neulo molempien puikkojen silmukat seuraavasti: *1 o, yvk, neulo oikein kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yht, 1 o* joka toinen kerros viidesti ja joka kerros neljästi. Kun jäljellä on 18 s, katkaise lanka ja silmukoi kärki kiinni. Pingota halutessasi ja päättele langanpäät.
 
 
OHJEET: toinen sukka
Tee kuten ensimmäinen sukka, mutta korvaa kaaviot A1 ja B1 kaavioilla A2 ja B2. Näin sukista syntyy toistensa peilikuvat.
 
 
Teksti ja kuvat ©TiiQ / [email protected]
Kaupallinen käyttö ilman lupaa kielletty.
 
Lyhenteet
OP = työn oikea puoli
NP = työn nurja puoli
s = silmukka
o = oikein
n = nurin
yvk = ylivetokavennus
2 n yht = 2 nurin yhteen
2 o yht = 2 oikein yhteen
 
Kaavioiden symbolit
Kaaviot neulotaan oikealta vasemmalle.
 
Kaavio A1
 
Kaavio B1
 

Kaavio A2

Kaavio B2