QUINTESSENCE

Kuvat ja teksti ©TiiQ / [email protected]
Kaupallinen käyttö ilman lupaa kielletty.
 
Quintessence-sukat ovat perussukat, jotka neulotaan varresta kärkeen. Niissä on pyöreä kantapää ja kärjessä nauhakavennus. Alkuperäinen ohje on suunniteltu ohuelle sukkalangalle, mutta ainakin hieman kokeneemmat sukkien neulojat pystyvät soveltamaan ideaa eri paksuisille langoille ja eri kokoja varten.
 
 
Lanka
Austermann Step Classic (75 % villa, 25 % polyamidi; 420 m / 100 g) tai mikä tahansa vastaava sukkalanka; itse suosittelen yksiväristä tai semisolidia lankaa, joissa mallineule näkyy parhaiten
 
Ohje on sovellettavissa eri paksuisille langoille muuttamalla luotavien silmukoiden lukumäärää. Jos muutat silmukkamäärää erilaisen neuletiheyden tai eri kokoon pyrkimisen vuoksi, sovita pystyraitojen leveys sopivaksi käyttämällesi silmukkamäärälle (ks. kaaviot A ja B). Sukat neulotaan toistensa peilikuviksi.
 
 
Neuletiheys
32 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm
 
Puikot
80 cm pitkä pyöröpuikko, 2 mm (tai käsialan mukaan); halutessasi voit käyttää myös sukkapuikkoja
 
Koko
nainen
 
 
OHJE: ensimmäinen sukka
 
Varsi
Luo 68 s. Jaa silmukat tasan molemmille puikoille. Yhdistä pyöröneuleeksi varoen kiertymistä. Neulo *1 o kiertäen, 1 n* -joustinneuletta 12 krs. Siirrä sen jälkeen ensimmäisen puikon viimeinen silmukka toisen puikon alkuun. Nyt puikolla 1 on 33 s  ja puikolla 2 on 35 s.
 
Puikko 1: neulo kaavion A1 mukaan
Puikko 2: neulo kaavion B1 mukaan
 
Neulo kaaviot A1 ja B1 yhteensä kuusi kertaa.
 
 
Kantapää ja kiilakavennukset
Kantalappu neulotaan kerroksen ensimmäisillä 33 silmukalla (puikko 1) edestakaisin. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, muutoin neulo kaavion A1 mukaan. Neulo kaavio A1 kahdesti, sen jälkeen neulo kerrokset 1-6 vielä kerran. Kantalapussa on nyt 30 kerrosta.
 
Neulo pyöreän kantapään käännös seuraavasti:
 
krs 1 (OP): nosta 1 s oikein neulomatta, 18 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä
krs 2 (NP): nosta 1 s nurin neulomatta, 6 n, 2 n yht, 1 n, käännä
krs 3 (OP): nosta 1 s oikein neulomatta, 7 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä
row 4 (NP): nosta 1 s nurin neulomatta, 8 n, 2 n yht, 1 n, käännä
 
Jatka samalla logiikalla, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen (= 19 s). Poimi kantalapun molemmista reunoista 15 s ja lisäksi yksi silmukka kantalapun tyven ja jalkapöydän silmukoiden välistä.
 
Neulo jalkapöydän silmukat (puikko 2) kaavion B1 mukaan. Neulo kiilakavennukset ja jalkapohja (puikko 1) seuraavasti: *yvk, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht* joka toinen kerros, kunnes puikolla 1 on jäljellä 33 s. Neulo välikerroksen silmukat oikein. Kavennusten jälkeen neulo jalkapöydän silmukoilla edelleen kaavion B1 mukaan ja jalkapohjan silmukat oikein, kunnes sukka on noin 4 cm lyhyempi kuin toivottu loppupituus.
 
Kärki
Neulo jalkapöydän (puikko 2) silmukat seuraavasti: *1 o, yvk, neulo kaavion B1 mukaan, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yht, 1 o* joka toinen kerros viidesti ja sen jälkeen joka kerros viidesti. Neulo välikerrokset seuraavasti: *2 o, neulo kaavion B1 mukaan, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o* . Neulo jalkapohjan silmukat seuraavasti: *yvk, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht* joka toinen kerros viidesti ja sen jälkeen joka kerros viidesti. Neulo välikerroksella kaikki silmukat oikein. Nyt silmukoita tulisi olla 15 puikolla 2 ja 13 puikolla 1. Neulo puikon 2 silmukat vielä kerran seuraavasti: *2 o yht, neulo kaavion B1 mukaan, kunnes jäljellä on 2 s, yvk*. Katkaise lanka ja silmukoi kärki kiinni.
 
Jos pidät enemmän sileästä kärjestä, neulo kärkikavennusten aikana myös puikon 2 silmukat oikein.
 
OHJE: toinen sukka
Neulo kuten ensimmäinen sukka, mutta korvaa kaaviot A1 ja B1 kaavioilla A2 ja B2.
 
Ohje ja teksti ©TiiQ / [email protected]
Kaupallinen käyttö ilman lupaa kielletty.
 
Kaaviot
 
Kaavio A1
 
Kaavio B1
 
Kaavio A2
 
Kaavio B2
 
 
Kaavion merkkien selitykset
 
 
Lyhenteet
OP = työn oikea puoli
NP = työn nurja puoli
s = silmukka
o = oikein
n = nurin
yvk = ylivetokavennus (tai kahden noston kavennus)
2 n yht = 2 nurin yhteen
2 o yht = 2 oikein yhteen