URHO

 

Teksti ja kuvat ©TiiQ / [email protected] - ethän käytä ohjetta kaupallisesti ilman lupaa.

 

Urho-sukat jatkavat paksulle langalle suunniteltujen, miehille sopivien mallien sarjaa. Varsien sivuilla kulkeva palmikkokuvio jakautuu kantalapussa ja terässä kapeiksi joustinneuleraidoiksiksi, joista toinen jatkuu jalkapöydän sivussa sukan kärkeen saakka. Nimensä sukkamalli sai suomalaisen jäänmurtajan mukaan.

 

Lanka

Novita 7 Veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m) tai mikä tahansa muu vastaavan paksuinen sukkalanka (esimerkiksi Gjestal Janne 

tai Viking of Norway Ville)

 

Neuletiheys

22 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

 

Puikot

vähintään 80 cm pitkä pyöröpuikko, 3,5 mm (tai käsialan mukaan); voit käyttää halutessasi myös sukkapuikkoja

 

Koko

 

mies; kokoa on helppo säätää vähentämällä tai lisäämällä silmukoita sileän neuleen osuudelta sekä varren ja terän pituutta muuttamalla (muuttaessasi silmukkamääriä muuta myös kantalapun silmukka- ja kerrosmääriä sekä kantakiilan ja kärjen kavennuksia tarpeen mukaan)

 

 

OHJE: oikean jalan sukka

Varsi

Luo 54 s ja jaa silmukat puikoille seuraavasti: kerroksen alku (= puikko 1) 26 s ja kerroksen loppu (= puikko 2) 28 s. Yhdistä pyöröneuleeksi, ja neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 6 krs. Neulo tämän jälkeen puikon 1 silmukat oikein ja puikon 2 silmukat seuraavasti: 1 o, kaavio A, 13 o. Toista kaavion rivit S-10 kerran ja sen jälkeen rivit 1-10 kolme kertaa.

Ennen kantapään aloittamista siirrä kerroksen alkamiskohtaa: neulo 6 o ja siirrä neulotut silmukat puikolle 2. Siirrä samalla puikolta 2 kahdeksan ensimmäistä silmukkaa puikolle 1. Nyt kerroksen alussa (puikolla 1) on 28 s, joista 21 ensimmäistä sileää neuletta ja 7 viimeistä kaavion A silmukat 1-7. Puikolla 2 on 27 s, joista ensimmäiset silmukat ovat kaavion A silmukat 8-14 ja loput sileää neuletta.

Kantapää ja kiilakavennukset

Kantalappu neulotaan kerroksen ensimmäisillä 28 silmukalla edestakaisin. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo kantalapun  ensimmäisillä 21 silmukalla sileää neuletta ja kantalapun viimeisillä 7 silmukalla 1 n, 1 o kiertäen -joustinneuletta. Muista neuloa kantalapun nurjalla kerroksella joustinneuleessa olevat kierretyt silmukat kiertäen nurin. Neulo kantalappuun yhteensä 26 kerrosta.

Neulo pyöreä kantapää seuraavasti:

  1. krs: nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, 15 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä

  2. krs: nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, 5 n, 2 n yhteen, 1 n, käännä

  3. krs: nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, 6 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä

  4. krs: nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, 7 n, 2 n yhteen, 1 n, käännä

Jatka samalla logiikalla, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen (= 16 s). Käännä työ ja jatka pyöröneuleena työn oikealta puolelta.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 15 o. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 13 s sekä lisäksi 1 s kantalapun ja puikon 2 silmukoiden välistä. Neulo poimitut silmukat nurin puikolle 1. Neulo puikon 2 ensimmäisillä 7 silmukalla 1 n, 1 o kiertäen -joustinneuletta, neulo puikon 2 loput silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 s sekä lisäksi 1 s kantalapun ja puikon 2 silmukoiden välistä, neulo poimitut silmukat oikein. Neulo kantapohjan ja kantalapun vasemman reunan silmukat oikein puikolle 1. Puikolla 1 ovat siis pohjan ja kantakiilan silmukat, puikolla 2 jalkapöydän silmukat.

Jatka puikon 2 seitsemällä ensimmäisellä silmukalla 1 n, 1 o kiertäen -joustinneuletta ja lopuilla sileää oikeaa. Neulo puikon 1 silmukat seuraavasti: *yvk, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht*. Toista kavennukset joka toinen kerros, kunnes puikolla 1 on 28 s. Neulo välikerrokset oikein. Kun puikolla 1 on 28 s ja olet neulonut yhden kerroksen kavennuksitta, tee vielä puikon 1 alussa yksi ylivetokavennus ja neulo loput silmukat oikein. Nyt molemmilla puikoilla on 27 s.

Jatka 54 silmukalla, kunnes terän pituus on noin 6 cm lyhyempi kuin sukan haluttu loppupituus.

 

Kärki

Neulo puikon 2 silmukat kaavion B mukaan. Neulo puikon 1 silmukat seuraavasti: *yvk, neulo kunnes jäljellä on 2 s, 2 o yht*, toista joka toinen kerros viidesti ja sen jälkeen joka kerros neljästi. Neulo puikolla 1 välikerrokset oikein.

Kun silmukoita on jäljellä yhteensä 18, katkaise lanka ja silmukoi puikkojen 1 ja 2 silmukat yhteen.

OHJE: vasemman jalan sukka

Varsi

Luo 54 s ja jaa silmukat puikoille siten, että kerroksen alussa (= puikko 1) on 26 s ja kerroksen lopussa (= puikko 2) on 28 s. Yhdistä pyöröneuleeksi, ja neulo 1 o kiertäen, 1 n -joustinneuletta 6 krs. Neulo tämän jälkeen puikon 1 silmukat seuraavasti: 1 o, kaavio A, 11 o. Neulo puikon 2 silmukat oikein. Toista kaavion A rivit S-10 kerran ja sen jälkeen rivit 1-10 kolme kertaa.


Ennen kantapään aloittamista siirrä kerroksen alkamiskohtaa: neulo 1 o, 1 n, *1 o kiertäen, 1 n*, toista * - * vielä kaksi kertaa. Siirrä juuri neulotut 8 s puikolle 2. Siirrä samalla puikolta 2 yhdeksän  ensimmäistä silmukkaa puikolle 1. Nyt kerroksen alussa (puikolla 1) on 28 s, joista 7 ensimmäistä kaavion A silmukat 8-14 ja viimeiset 21 sileää neuletta. Puikolla 2 on 27 s, joista ensimmäiset 20 s ovat sileää ja viimeiset 7 s kaavion A silmukat 1-7.

 

Kantapää ja kiilakavennukset

Kantalappu neulotaan kerroksen ensimmäisillä 28 silmukalla edestakaisin. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo kantalapun ensimmäisillä 7 silmukalla 1 n, 1 o kiertäen -joustinneuletta ja kantalapun viimeisillä 21 silmukalla sileää neuletta. Muista neuloa kantalapun nurjalla kerroksella joustinneuleessa olevat kierretyt silmukat kiertäen nurin. Neulo kantalappuun yhteensä 26 kerrosta.

Neulo pyöreän kantapään käännös kuten oikean jalan sukassa.

Kun olet neulonut kantapään käännöksen viimeisen nurjan kerroksen, käännä työ ja jatka pyöröneuleena työn oikealta puolelta.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 15 o. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 13 s sekä lisäksi 1 s kantalapun ja puikon 2 silmukoiden välistä. Neulo poimitut silmukat oikein puikolle 1. Neulo puikon 2 ensimmäiset 20 s oikein ja viimeiset 7 s 1 n, 1 o kiertäen -joustinneuletta. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 s sekä lisäksi 1 s kantalapun ja puikon 2 silmukoiden välistä, neulo poimitut silmukat nurin. Neulo kantapohjan ja kantalapun vasemman reunan silmukat oikein puikolle 1. Puikolla 1 ovat siis pohjan ja kantakiilan silmukat, puikolla 2 jalkapöydän silmukat.

Jatka puikon 2 viimeisillä 7 silmukoilla 1 n, 1 o kiertäen -joustinneuletta, neulo työn muut silmukat oikein. Tee kiilakavennukset puikolla 1 kuten oikean jalan sukassa, kunnes työssä on yhteensä 54 s. Jatka 54 silmukalla, kunnes terän pituus on noin 6 cm lyhyempi kuin sukan haluttu loppupituus.

Kärki

Neulo puikon 2 silmukat kaavion C mukaan. Neulo puikon 1 silmukat kuten oikean jalan sukassa. Kun silmukoita on jäljellä yhteensä 18, katkaise lanka ja silmukoi puikkojen 1 ja 2 silmukat yhteen.

 

Viimeistely

Pingota sukat halutessasi. Päättele langanpäät.

 

KAAVIOT

 

Kaavio A

 

Kaavio B

 

Kaavio C

 

Merkkien selitykset

 

Lyhenteet

s = silmukka

krs = kerros

o = oikein

n = nurin

yvk = ylivetokavennus tai kahden noston kavennus

2 o yht = 2 oikein yhteen